Dijous 25 d’abril va tenir lloc la primera Jornada EconoTIC, que va ser organitzada pel departament d’Administració i Gestió.
Els estudiants dels cicles, el professorat i l’equip directiu van gaudir de tres conferències d’innovació econòmica i tecnològica, amb l’assistència de la Gemma Romeu, regidora de Desenvolupament Econòmic i Educació, i el regidor de Transició Ecològica i Noves Tecnologies, en Miquel Medialdea.
Les dues primeres conferències van ser finançades per la Unió Europea (Next Generation): "Tecnologia Blockchain, més enllà de les criptomònades”, a càrrec d’en Miquel Guiot Cusidó i “Intel·ligència artificial generativa i la capsa de Pandora”, a càrrec d’en Benet Manzanares Salor. Tots dos són estudiants investigadors de doctorat del grup de recerca CRISES de la URV, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques.
Per tancar la jornada, vam tenir el plaer de tornar a rebre el catedràtic d’Economia de la URV, en Josep Maria Arauzo-Carod, amb una sessió dedicada a “La transició energètica i l’acceptació social d’infraestructures energètiques”.
En Miguel Benet ens va introduir a la tecnologia blockchain amb exemples molt visuals. Es tracta d’una cadena de blocs, com una agenda digital, que emmagatzema qualsevol classe de dades. És l’única base de dades que està totalment descentralitzada i no depèn de cap organisme. El ponent va exposar els usos més freqüents d’aquesta tecnologia, com és l’emmagatzematge i transaccions de criptomonedes i com aquesta tecnologia fins i tot es pot utilitzar per registrar i transferir la propietat d’actius.
En Benet Manzanares va exposar la IA generativa com un tipus d’intel·ligència artificial per a crear nous continguts. Va explicar els perills d’aquesta nova tecnologia, com per exemple la generació de desinformació, la probabilitat que les dades siguin inexactes, l’amenaça que suposa per a artistes, escriptors o músics i les qüestions relacionades amb el plagi. En Benet va instar els assistents a aixecar la mà si feien servir el ChatGPT a les seves tasques diàries i es van veure moltes mans alçades, tant de professorat com d’alumnat!
Finalment, en Josep Maria Arauzo, va mostrar diferents estudis que van encarregar la Diputació de Tarragona a la URV per tal d’analitzar l’impacte i acceptació social dels diferents tipus d’energies existents en aquest territori. Les conclusions van ser força sorprenents, els habitants de municipis on hi ha ubicades centrals nuclears estaven molt satisfets d’acollir aquestes plantes. I quin és el motiu? La compensació econòmica que reben, a la que hauran de renunciar cap al 2035, data en la qual hi ha previst el desmantellament dels reactors nuclears. El ponent també va destacar que la Terra Alta no està gens satisfeta amb el desplegament d’energia eòlica perquè no suposa cap benefici per a la comarca i tampoc genera llocs de treball. La sessió va finalitzar amb un debat molt interessant entre el conferenciant, el professorat i l’alumnat en què es feia palesa la preocupació per la conscienciació per a una correcta transició energètica així com el neguit de no poder continuar amb el model de creixement econòmic del sistema actual.
La jornada va ser molt interessant, va ajudar a explorar les últimes tendències i oportunitats en els àmbits de la innovació, la tecnologia i el desenvolupament econòmic, tot oferint informació als assistents per tal de poder reflexionar, emetre judicis i pensar de forma global i innovadora.
Es podria concloure que la clau del nostre futur recau exclusivament en la humanitat, tant per utilitzar de forma responsable i sensata els continguts generats per la IA, com per promoure el creixement sostenible de la nostra regió i el nostre planeta.
Esperem que aquestes jornades siguin les primeres de moltes altres!
Aquí teniu l'enllaç de la notícia que va emetre RTVVilafranca.