Avui i demà el nostre alumnat d’ESO participa en el projecte “What’s up: com vas de salut mental?” (WUP).
És un projecte creat per Obertament, una organització no governamental que neix amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma i la discriminació que les persones que conviuen amb un problema de salut mental encara pateixen a les diferents esferes de la seva vida.
Es tracta d’un programa innovador que aposta per la millora de la cultura educativa amb relació a la salut mental i que obre un procés de normalització i empoderament del jove, clau en la lluita contra l’estigma. Amb aquest programa es fomenta parlar de salut mental a l’aula de manera natural i normalitzada amb l’objectiu de trencar amb el tabú i l’estigma existents, i crear espais de visibilització i confiança envers aquesta en l’entorn educatiu. El What’s UP vol transformar la manera com es viu amb relació a la salut mental.
Segons l’estudi ‘L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016’, realitzat per Spora Sinergies i la Universitat Autònoma de Barcelona, i elaborat amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i Janssen: El 75% dels trastorns mentals comencen a l’adolescència, abans dels 18 anys. El 29,5% de les persones amb trastorns mentals afirmen haver estat discriminades per part del professorat i/o per part dels seus companys i companyes. El 53% de les persones amb trastorn mental decideix ocultar-ho al professorat i/o als seus companys i companyes.
Aquestes dades ens mostren la necessitat de treballar la salut mental a les aules, per tal d’aconseguir vèncer els tabús i les reticències creades al voltant del nostre benestar emocional i mental. Tabús que, culturalment i al llarg del temps, han anat derivant en diversos prejudicis i estigmes entorn de la salut mental.
El projecte fomenta des de tots els seus angles que els joves puguin conèixer què és la salut mental, la relacionin amb el benestar i malestar emocionals i en puguin parlar de forma oberta per tal de demanar ajuda quan ho necessitin sense esperar que el problema es faci més gran.
Objectiu general:
Sensibilitzar els joves sobre l’estigma dels problemes de salut mental.
Objectius específics:
Millorar el coneixement de les persones joves en salut mental.
Empoderar-les per poder parlar lliurement sobre salut mental.
Promoure’n l’esperit crític per identificar i reconèixer situacions d’estigma i discriminació cap a tot el que envolti la salut mental.
Ajudar a crear un entorn més obert i disposat a escoltar, entendre i parlar de qualsevol tema relacionat amb salut mental.
Podeu trobar més informació sobre el projecte en aquest enllaç.
