El departament d’Administració i Gestió ha organitzat la Primera Jornada d'Innovació Econòmica i Tecnològica, “EconoTIC”, un esdeveniment que reunirà experts i professionals que compartiran coneixements i experiències per tal d’explorar les últimes tendències i oportunitats en el camp de la innovació, la tecnologia i el desenvolupament econòmic.
L’activitat és oberta a tot l’alumnat i el professorat del centre.
Data: Dijous 25 d'abril
Hora: de 16.30 h a 20.00 h
Lloc: Sala d’Actes de l’Institut Eugeni d’Ors
L'agenda de la jornada inclou:
- 16.30 h - Tecnologia blockchain, més enllà de les criptomonedes
Miquel Guiot Cusidó - Estudiant investigador de doctorat del grup de recerca de la URV, CRISES, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques.
Les criptomonedes són un tema de debat recurrent entre molts joves. Malgrat això, la majoria desconeixen la tecnologia que hi ha darrere i els perills que les envolten. L’objectiu d’aquesta xerrada és oferir una introducció a la tecnologia blockchain: funcionament, avantatges, inconvenients i aplicacions reals.
- 17.30 h - IA generativa i la capsa de Pandora
Benet Manzanares Salor - Estudiant investigador de doctorat del grup de recerca de la URV, CRISES, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques.
El fenomen de la intel·ligència artificial (IA) generativa ha marcat un punt d'inflexió en la relació entre la tecnologia i la societat, ha obert una capsa de Pandora plena de nous problemes a considerar. Aquesta xerrada s'endinsarà en els fonaments de l'aprenentatge automàtic i en la seva aplicació en la creació d'eines com ChatGPT. A més, s’examinaran casos específics que posen de manifest els actuals perills d’aquestes tecnologies.
Aquestes dues iniciatives s’emmarquen dins dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançats per la Unió Europea (Next Generation).
- 19.00 h - Transició energètica i acceptació social d'infraestructures energètiques
Josep-Maria Arauzo-Carod - Catedràtic d’Economia de la URV.
Avui en dia hi ha un consens social al voltant dels efectes del canvi climàtic i de la necessitat d'una transició energètica vers un escenari de reducció d'emissions. Aquest és un procés que demana repensar la forma com i on es produeix l'energia, atès que amb les fonts energètiques renovables passem de pocs centres productors a una multitud de petits centres situats arreu del territori, amb les externalitats negatives que això genera. És en aquest sentit que, per tal de prosseguir amb èxit amb el procés de transició energètica, cal una acceptació social dels canvis organitzacionals que aquesta implica i de les noves infraestructures energètiques que caldrà construir.