Aquest setembre la tornada a l’institut ha estat envoltada d’una sorpresa que ens ha omplert d’expectació, curiositat i vitalitat. A l’Eugeni d’Ors han nascut 10 tortuguetes! I no tortugues de Florida, d’aquestes que podem comprar en qualsevol aquari, sinó que són tortugues mediterrànies, l’espècie Testudo Hermanni, que sempre han viscut al nostre entorn i ara estan en risc d’extinció.
Des de fa 2 cursos a l’Institut Eugeni d’Ors estem desenvolupant un projecte per treballar amb animals vius, hem construït un terrari gran i ben adaptat on tenim un grup de tortugues mediterrànies adultes cedides en règim d’acollida pel CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) de Masquefa, i amb el permís concedit pel Servei de Biodiversitat i Protecció d’Animals del Departament de Medi Ambient. Aquestes tortugues s’hi troben tan bé que s’han reproduït!
Des del Departament de Naturals del nostre institut sempre hem tingut com a objectiu despertar la curiositat i la necessitat de fer-nos preguntes sobre el nostre entorn, per això el treballar des de la pràctica sempre ha sigut una prioritat, ara hem fet un pas més fent-nos responsables d’animals vius. Confiem que serveixin per a la nostra activitat educadora i per fer un treball naturalista d’observació, cura i sensibilització cap als animals salvatges del nostre entorn.
Les tortugues es treballen des del crèdit “Fem ciència” de 1r d’ESO i també des de les diferents assignatures de l’ESO quan es parla d’animals vertebrats, d’ecologia, de medi ambient. Tenen especial cura dels animals nois i noies de l’USEE (alumnes amb necessitats educatives especials), que s’encarreguen de mantenir el tortugari en condicions i que no els falti el menjar i beure que necessiten.
També es fa una activitat de sensibilització més allà del centre i es convida als alumnes de les escoles de Vilafranca a venir a l’Eugeni i fer un taller sobre tortugues, que està tutelat pels nois i noies del crèdit “Fem ciència”.
Estem contents i pensem que aquest curs, com aquestes tortuguetes, estarà ple de noves oportunitats. En farem un seguiment, veurem com creixen, observarem el seu comportament i quan siguin prou grans podran ser alliberades al seu entorn natural al Garraf.
Teresa Coll i Assun Savall
Institut Eugeni d’Ors