Windows ofereix una pantalla per triar com iniciar el sistema operatiu. Quan tot funciona bé, accedim a Windows directament, però si hi un problema que ho impossibilita, podem accedir a la pantalla d'inici avançat (consola de recuperació) i intentar arreglar els problemes. En aquest exercici els provarem.

Per accedir a la consola de recuperació hi ha tres opcions:

  1. Des de la pantalla de login de Windows, clicar a Reiniciar mentre es clica a la tecla SHIFT del teclat.
  2. Amb la ISO de Windows, arrencar com si volguéssim instal·lar W10, però triar REPARAR.
  3. Si es tanca la màquina virtual durant la càrrega de Windows, s'interpretarà com error, i al proper reinici s'executarà automàticament la consola de recuperació.

Tria una de les opcions i hauràs de veure la següent pantalla:


Tria Solucionar Problemas, i veuràs:


  • Si tries Restablecer este equipo, tornaràs a instal·lar W10, amb o sense guardar els documents personals. Bona opció per començar amb una instal·lació "neta". Nosaltres no ho farem.
  • Opciones avanzadas: Tria aquesta opció, i veuràs:


  • Reparación de inicio: és la primera opció que hem de triar quan W10 no arranqui. Ell sol intentarà arreglar-ho. No cal que la provis avui.
  • Configuración de inicio: Aquí pots triar amb quines opcions vols arrancar Windows. És una opció MOLT interessant, així que la provarem ara. Entra-hi i veuràs:


Aquestes són les opcions sobre com volem arrancar Windows. Clica a Reiniciar per provar-les, i veuràs:


 Les opcions són:

  • F1 - Habilitar depuración: Aquesta opció entra a Windows amb algunes configuracions cancel·lades. Però són tan pocs canvis amb l'arrancada normal, que si hi ha un problema també el tindrà aquesta opció. No cal que provis aquesta opció.
  • F2 - Habilitar el registro de arranque: Fa un llistat dels drivers que es carreguen a l'inici, i podràs veure quin driver causa el problema. Un cop a Windows obra'l dins de c:\Windows\ntbtlog.txt. Entra-hi i fes una captura de pantalla d'aquest fitxer.
  • F3 - Habilitar el modo de vídeo de baja resolución: Entraràs a Windows sense carregar els drivers de la gràfica. Amb això sabràs si el problema és de la targeta gràfica, i podràs canviar la configuració o tornar a instal·lar els drivers de la gràfica. No cal que provis aquesta opció.
  • F4 - Habilitar modo seguro: és una de les millors opcions (molt millor que la depuración del primer punt), ja que arranca Windows només amb els processos, serveis i drivers essencials per funcionar. Un cop a Windows podràs desinstal·lar programes, aturar serveis, reinstal·lar drivers, passar antivirus, etc.... Entra-hi i fes una captura de l'escriptori. Veuràs que ha canviat molt!
  • F5 - Habilitar modo seguro con funciones de red: Igual que l'anterior però amb accés a internet, per si vols baixar-te drivers o un antivirus.  No cal que provis aquesta opció.
  • F6 - Habilitar modo seguro con símbolo del sistema: només funciona el terminal (cmd), per si vols comprovar el disc dur o el sistema de fitxers.  No cal que provis aquesta opció.
  • F7 - Deshabilitar el uso obligatòria de controladores firmados: Aquesta opció cancel·la la obligatorietat d'instal·lar drivers acceptats per Microsoft. No és recomanable deshabilitar-ho per motius de seguretat, però potser és la única opció d'instal·lar drivers antics o poc habituals. No cal que provis aquesta opció.
  • F8 - Deshabilitar protección antimalware de inicio temprano: Aquesta opció cancel·la la supervisió de virus o atacs abans de fer login a Windows. No és recomanable deshabilitar-ho per motius de seguretat, però potser és la única opció si un software instal·lat i desitjat és identificat com perillós. No cal que provis aquesta opció.
  • F9- Deshabilitar reinicio automàtico tras error: Aquesta opció cancel·la el reinici de l'ordinador davant un error que causa una pantalla blava. En aquestes pantalles hi ha un text que ens informa de l'error, i sovint no tenim prou temps per llegir-la. Amb aquesta opció tindrem temps indefinit per analitzar l'error. No cal que provis aquesta opció.


Torna al menú d'opciones avanzadas i tria ara Símbolo del sistema. La pantalla és aquesta:



Un cop al Símbolo del sistema, hi ha algunes comandes que et poden servir per recuperar el sistema. Prova les següents (fes una captura per cada una d'elles).

  • chkdsk e
    • Check Disk: Serveix per comprovar i arreglar errors al disc dur. La comanda sencera és chkdsk unitat:, on "unitat:" és la lletra del disc dur que vols comprovar. 
    • Quan entrem a la consola de recuperació, les lletres no són com a Windows, així que primer has de buscar quina és la lletra del disc dur on hi ha Windows (pista: pots buscar a quina lletra hi ha la carpeta "users" i dins els teus usuaris. Per exemple: chkdsk e:       ).
    • Un cop acabada la comanda chkdsk tindràs un resum, on la dada més important és la de "sectores defectusos". Fes una captura d'aquesta informació.
  • sfc /verifyonly
    • System File Checker: Busca errors en la integritat del sistema de fitxers de Windows. Amb l'argument /scannow també els arregla.
    • Si no vols esperar que es completi la operació, pots cancel·lar-la amb CONTROL+C, però abans fes una captura de pantalla.

  • DISM /image:E: /Cleanup-Image /CheckHealth
    • Comprovació de la instal·lació de Windows. 
    • On image:E: és la lletra on hi ha la instal·lació de Windows. Potser no és la E, s'haurà de comprovar.
    • Si no vols esperar que es completi la operació, pots cancel·lar-la amb CONTROL+C,  però abans fes una captura de pantalla.


Torna al menú d'opciones avanzadas i tria ara Desinstal·lar las actualitzaciones.

És poc freqüent, però és possible que una actualització causi un problema amb el software o hardware de l'ordinador. Des d'aquest menú la podríem treure per provar si era la causant del conflicte. No cal fer-ho ni fer cap captura. Torna enrera. 


La resta de punts: Restaurar el sistema i Recuperar una imagen del sistema ja els vam aprendre a l'exercici anterior.


Darrera modificació: dimarts, 30 de gener 2024, 13:03