Particions

Una PARTICIÓ és una divisió de l’espai d'emmagatzematge.



Tipus de particions:

  • Partició primària. Són les divisions primàries del disc. Son les particions relacionades amb l'arrencada de l’ordinador. Es poden crear un nombre limitat d’aquest tipus de particions. 

  • Partició estesa o secundària. És un tipus de partició que permet allotjar particions lògiques a l’interior. Aquest tipus de partició no admet un sistema  d’arxius directament, només conté les particions lògiques.

  • Partició lògica. Aquests tipus de particions es troben allotjades dins de les particions esteses i tenen els seus propis sistemes d’arxius.

Què és una partició lògica? 

Les particions lògiques s'utilitzen per subdividir una partició estesa en seccions més petites i manejar l'espai al disc dur d'una manera més eficient. Això permet una millor organització i administració de les dades emmagatzemades al disc i més flexibilitat per instal·lar múltiples sistemes operatius o entorns d'arrencada en una sola unitat d'emmagatzematge.

Les particions lògiques també poden ajudar a separar les dades del sistema operatiu i els programes de les dades personals, cosa que en facilita la còpia de seguretat i recuperació en cas de falles. 

Esquema o taula de particions

Per dividir un dispositiu d’emmagatzematge en diverses particions cal utilitzar un esquema de partició. Hi ha dos tipus d’esquemes de particions:o

  • MBR (Master Boot Record) - un esquema més antic que es va començar a utilitzar durant la dècada de 1980. Està relacionat amb el sistema BIOS.

  • GPT (GUI Partition Table). mentre que GPT és un esquema més modern que es va introduir l’any 2000 a partir de la introducció dels nous sistemes EFI (Extensible Firmware Interface) i que introdueix una sèrie de millores.

Taules de particions

Una taula de particions mostra les particions d'un disc dur o de qualsevol dispositiu d'emmagatzematge. Existeixen dos estàndards per el disseny de la tabla de partició:

  1. Registre d'inici mestre (MBR): MBR, també conegut com ms-dos, és el que es pot anomenar l'estàndard original. MBR segueix sent la taula de particions majoritàriament utilitzada i ve amb dues limitacions importants:

    1. No permet la creació de més de quatre particions principals. Aquestes particions s'anomenen particions primàries.

    2. Les particions del disc no poden excedir els 2TB.

  2. Taula de partició GUID (GPT): GPT va sortir molt més endavant. Tot i que MBR encara està en ús, les seves limitacions van impulsar el desenvolupament de GPT. GPT supera les dues limitacions del MBR. Pot tenir múltiples particions primàries i les mides de les unitats poden excedir els 2TB.

Convenció de nomenclatures i particions de discos duros
A Linux no existeixen les unitats C:, D: etc. El nom dels discs és /dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc, etc. on dev es la abreviació de device (dispositiu) i sd era l'abreviació de controlador d'emmagatzematge massiu Small Computer System Interface (SCSI, interfície de sistema per a petits ordinadors).
Particions y numeració de las particions
Les particions són divisions de les diferents unitats d'emmagatzematge per a que es puguin gestionar de manera independent. En MBR, que es la opció predeterminada en quasi totes les distribucions de Linux, existeixen tres tipus de particions diferents: primàries, ampliades i  lògiques. Amb MBR qualsevol partició que no es creï de manera explícita como ampliada o lògica, es una partició primària. Tot l'espai sense assignar es mostra com Free (lliure). Tot i que lliure, aquest espai no es pot utilitzar en aquest estat. 

Partició ampliada o estesa

Si s'etiqueta una partició com a partició ampliada es possible crear moltes més particions en la partició ampliada aquesta. Aquestes particions s'anomenen lògiques, i se'n poden crear moltes. Això vol dir que es poden tenir tres particions primàries i una partició ampliada partida amb moltes particions lògiques.
Resultat d'imatges per a "logic partition linux"
En la imatge veiem una partició principal (/dev/sda1) una partició ampliada (/dev/sda2), on a dins té 6 particions lògiques (/dev/sda5 fins a /dev/sda10) i espai sense assignar.

Resum nomenclatura de discs i particions

Com a resum, les particions i els discs a Linux es representen de la següent manera:

/dev/sda (primer disc dur)

/dev/sda1 (primera partició del primer disc dur)
/dev/sda2 (primera partició del primer disc dur)
[...]
/dev/sda5 (primera partició lògica del primer disc dur)
[...]

/dev/sdb (segon disc dur)

/dev/sdb1 (primera partició del segon disc dur)
/dev/sdb2 (primera partició del segon disc dur)
[...]
/dev/sdb5 (primera partició lògica del segon disc dur)
[...]

Darrera modificació: divendres, 15 de març 2024, 13:11