Configuració del gestor d'arrencada

A Ubuntu (i a moltes altres distribucions de GNU/Linux), el gestor d’arrencada per defecte és GRUB (GNU Grand Unified Bootloader). GRUB forma part del projecte GNU i la versió actual és GRUB 2.0. Podeu observar aquest gestor d’arrencada a la figura. El gestor d’arrencada és la primera funció que executa el sistema operatiu quan s’inicia i la seva configuració és molt útil quan volem tenir més d’un sistema operatiu al mateix equip informàtic.

Tota la configuració de GRUB2 està situada al directori /etc/grub.d/. En aquesta ubicació hi ha una sèrie d’arxius que permeten la configuració automàtica del gestor d’arrencada. Aquests arxius s’executen en el moment de configurar GRUB2 i generen l’arxiu de configuració final que està situat en el directori /boot/grub/ i s’anomena grub.cfg.

L’arxiu de configuració grub.cfg no l’hem d’editar directament, sinó que la configuració de les opcions es realitza a partir de l’arxiu grub que trobem al directori /etc/default/.

Dins de l’arxiu grub hi ha una sèrie d’opcions que es poden modificar mitjançant un editor de text. Algunes de les més utilitzades són:

A l’arxiu grub, qualsevol línia que comenci per # és un comentari i no té cap repercussió en l’execució de l’arxiu.

  • GRUB_DEFAULT. Especifica l’entrada del menú d’arrencada seleccionada per defecte en el cas que hi ha hagi diverses opcions d’arrencada. Si el valor és 0, l’entrada seleccionada per defecte és la primera.
  • GRUB_TIMEOUT. Especifica el temps, en segons, que espera el gestor d’arrencada per iniciar l’entrada seleccionada. Si el valor és -1 s’esperarà fins que l’usuari seleccioni l’entrada desitjada.
  • GRUB_HIDDEN_MENU_QUIET. Mostra o oculta el compte enrere de temps restant. Si el valor és true oculta el compte enrere, mentre que si el valor és false mostra el compte enrere a la zona inferior de la pantalla.
  • GRUB_BACKGROUND. Serveix per definir un fons de pantalla concret per al menú d’arrencada.

Una vegada configurat l’arxiu grub amb els paràmetres desitjats, cal executar l’ordre update-grub2 per generar l’arxiu definitiu de configuració grub.cfg.

És poden consultar totes les opcions de configuració disponibles, utilitzant el terminal o el suport tècnic en línia.

Arrencada i parada del sistema. Sessions.

Quan iniciem el sistema informàtic, tenen lloc una sèrie d’esdeveniments de forma automàtica per preparar el sistema per al seu ús. De la mateixa manera, tenen lloc altres accions similars per aturar el sistema de forma ordenada. És el que es coneix com a processos d’arrencada i parada del sistema.

En els sistemes operatius GNU/Linux, quan iniciem l’equip informàtic es carrega el microprogramari o firmware necessari per a l’ús del sistema, ja sigui BIOS (Basic Input Output System) o UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Aquest microprogramari s’encarrega d’iniciar i comprovar el maquinari del sistema informàtic durant el procés d’arrencada del sistema operatiu. Després de carregar el microprogramari s’executa el gestor d’arrencada, s’inicia el nucli del sistema operatiu i s’executen els diferents guions d’inici i serveis necessaris per al sistema.

El microprogramari o firmware fa d’intermediari entre part del programari i els elements electrònics del sistema informàtic.

A les distribucions GNU/Linux, el gestor d’arrencada més utilitzat s’anomena GRUB2, la versió que substitueix el GRUB (Grand Unified Bootloader). Aquest gestor d’arrencada desenvolupat pel projecte GNU ens permet triar quin sistema operatiu volem iniciar al sistema informàtic. El gestor d’arrencada ens proporciona un menú amb les diferents opcions d’arrencada. Quan seleccionem una de les opcions o s’activa l’opció per defecte, el gestor d’arrencada càrrega el nucli del sistema operatiu seleccionat en memòria i li cedeix el control. Podeu observar una imatge de GRUB2 a la figura.


Figura GRUB2 

El nucli, una vegada ubicat en memòria, duu a terme les accions necessàries per habilitar tot el maquinari del sistema i, finalment, executa el procés inicial (anomenat systemd a la distribució Ubuntu). El procés inicial és el primer procés en execució després de la càrrega del nucli i s’encarrega de generar la resta de processos del sistema operatiu.

En el cas de sistemes operatius GNU/Linux amb entorn gràfic, per defecte, s’inicia l’entorn gràfic amb un programari anomenat display manager o gestor de pantalla que permet l’entrada dels usuaris al sistema informàtic. A Ubuntu 20.04 el gestor de pantalles s’anomena gdm3 i és el gestor de pantalla que incorpora GNOME, l’entorn d’escriptori del sistema operatiu.

El procés de parada segueix l’ordre invers al procés d’arrencada. En primer lloc el sistema operatiu finalitza de forma ordenada tots els processos fins que finalment li envia al sistema informàtic l’ordre d’aturada que apaga la font d’alimentació.

Darrera modificació: dijous, 28 d’abril 2022, 17:55