Quan un usuari inicia sessió a un sistema informàtic, el sistema operatiu executa una sèrie de tasques per inicialitzar i configurar un entorn de treball personalitzat.

Quan es crea un usuari als sistemes GNU/Linux se li ha d’assignar un directori de connexió. Aquest directori de connexió conegut com a directori d’inici o també directori home (de l’anglès home directory) conté els arxius i directoris personals de l’usuari. Per facilitar un comportament homogeni de tots els usuaris, podem definir les opcions comunes que tindran els usuaris creats a un sistema determinat amb l’ús del directori /etc/skel. Aquest directori conté l’estructura mínima que tindran tots els directoris de connexió de tots els usuaris creats al sistema.

Skel és una abreviatura d’esquelet (skeleton en anglès)

En el moment en què creem un nou usuari amb l’ordre useradd, es crearà el seu directori d’inici. Tot el contingut, tant arxius com carpetes, del directori /etc/skel es copiarà a aquest directori que s’acaba de crear.

El directori /etc/skel conté els arxius i directoris que es copien al directori d’inici d’un nou usuari quan es crea, tant si utilitzem el mode ordre com l’entorn gràfic.

Com podeu observar a la figura, a Ubuntu 20.04 el contingut per defecte del directori /etc/skel conté els arxius que permeten configurar l’entorn de l’usuari .bash_logout, .bashrc i .profile. L’arxiu .profile és consultat pel sistema cada vegada que l’usuari hi accedeix; l’arxiu .bashrc és consultat quan un usuari inicia un shell, mentre que l’arxiu .bash_logout és l’arxiu que consulta el sistema quan l’usuari en surt.


Figura Contingut del directori '/etc/skel’ 

El directori skel per defecte el podem canviar al fitxer /etc/default/useradd. Podem fer servir qualsevol altre directori del sistema perquè sigui l’origen de la informació que es copiarà al directori d’inici dels nous usuaris. La línia del fitxer /etc/default/useradd que controla aquesta configuració és la línia /etc/skel.

Darrera modificació: dimecres, 27 d’abril 2022, 20:15